Propozohet ringrirja e Arktikut për të parandaluar ngrohjen globale

deti arktik

Inxhinieri dhe shkencëtari mjedisor i Universitetit të Harvardit David Keith ka një “plan B” në rast të një emergjence mjedisore.

Propozimi i Keith është ky: Forcimi i grimcave reflektuese në atmosferën e sipërme të Tokës – stratosferën – për të ndaluar ngrohjen globale.

Ideja vjen nga natyra, tha Keith. Në vitin 1991, mali Pinatubo në Filipine shpërtheu dhe ftohu Tokën. Rreth 15 milionë tonë dyoksid squfuri u ngjitën në atmosferën e sipërme, duke krijuar një “shtresë” të mjegullt me grimca aerosoli, bëhet e ditur nga NASA. Shtresa e grimcave në atmosferë funksionoi si mburojë e sipërfaqes së Tokës, duke krijuar një efekt ftohës për gati dy vjet.

Keith do të propozojë diçka të ngjashme për të ruajtur akullin e Detit Arktik, i cili po shkrin.

Tani për tani, plani që kushton $8 miliardë mbetet një opsion radikal.

Shkencëtari beson se ka zgjidhje për ngrohjen globale, duke përfshirë reduktimin e karbonit të dyoksidit dhe rritjen e energjisë me anë të erës. Ajo që na mungon aktualisht, sipas Keith, është vëmendja për problemin dhe veprimi.

(Herë të lexuara: 259)

Ndaj këtë lajm me miqtë...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

About Parid Plaku

E Lexuat?

hapësirë

NASA ngarkoi në YouTube videon e parë të hapësirës me rezolucion 4K

NASA publikoi në YouTube pamje të hapësirës të regjistruara me rezolucion 4K dhe shpejtësi 60 ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>